Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Infó vonal +3630/575-8000

CountryTours ikon

Country Tours

Szabadságán legyen szabad!

Utazás

Beszterce - mesebeli falvak

Besztercebánya - mesebeli falvak

2018. június 23., augusztus 9. 

Augusztus 9-én Molnár Attilával, az év idegenvezetőjével!

 

 

 

Kirándulásunk a középkori magyar királyság híres bányavárosába, Besztercebányára és az UNESCO Világörökség részének nyilvánított tipikus szlovák hegyi falvakba, Farkasdra (Vlkolínec) és Úrvölgybe (Spania Dolina) kalauzolja végig a résztvevőket. Kora hajnalban indulunk, hogy a sok szép természeti csodában sokáig gyönyörködhessünk.

Első megállónk Besztercebánya lesz, ahol városnézés során megtekintésre kerül: várnegyed, német templom, régi városháza, Szent Kereszt Templom, Óratorony. Innen a Nagy-Fátra hegyeinek ölelésében, a csodaszép természeti környezetben fekvő Farkasdra utazunk. A Világörökség részét képző, máig is lakott falu tulajdonképpen egy eleven skanzen, mely az élő hagyomány bemutatását kínálja az ide látogatóknak. Az UNESCO páratlan faházai miatt, a világörökség kincsének nyilvánította a falut. Rózsahegy szomszédságában vagyunk, ahol betérünk ebédelni a Family Farmra. A házias ételek alapanyaga a családi farmon terem. Vásárlási lehetőség friss kalácsokból, sajtokból, melyet a következő mesefaluban akár meg is uzsonnázhatunk!

Hazafelé haladva, a forgalmas főútról lekanyarodva hirtelen egy másik világba csöppenünk. A szép erdőben meglehetősen meredeken felfelé kígyózó betonút kellőképpen felkészíti a látogatót a megkapó látványra, Úrvölgy bájos főterének megpillantására.1250 körül Úrvölgyben gazdag rézérc lelőhelyet találtak, s ez elhozta az aranykort nemcsak a település, Besztercebánya, hanem a felvidék számára is. Ne feledjük: a korabeli Magyarország leggazdagabb részén járunk. Elsőre talán a fedett lépcsősoron megközelíthető ódon templom tűnik a legmarkánsabb épületnek, de a Klopačka (kalapács) épület (Ez, a legtöbb felvidéki bányavárosban megtalálható épület egykoron kalapácsütéssel jelezte a bányászoknak a műszak elejét és végét.) és a hozzá boltívvel kapcsolódó házak, a Ferdinánd-akna, amely az első mélyakna látványa sem fog csalódást okozni. Az akna előtti fedett pihenőn elfogyasztjuk uzsonnánkat és Zólyom vára, Balassi Bálint szülőhelyén áthaladva, a késő esti órákban érkezünk haza.

 

Utazás: luxus kivitelű autóbusszal

Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd

Ellátás: önellátás 

Fakultatív ebéd: kb. 10 Euro

Részvételi díj: 8.900 Ft 

Belépők: az árban!

Biztosítás: 660 Ft

 

 

 

A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.

 

 

Utolsó módosítás dátuma: 2018.01.31.